Get Social With Us

Durerea de spate

Durerea de spateDurerea de spate

Este cea mai obișnuită și mai problematică simptomatologie acuzată de pacienți. Cauzele sunt multiple și diagnosticul este greu de stabilit. Dizabilitățile care sunt asociate sunt adesea severe și pe termen lung; terapia este adesea ineficientă, anxietatea, nerăbdarea și nesatisfacția îndrumă suferindul să recurgă la tratamente neprobate bilogic și IRATIONALE. În această situație dificilă nu este posibil să se promoveze un ghid al palologiei și diagnosticelor care să fie simplu și în același timp cuprinzător, lipsit de greșeli.
Cu toate acestea poate fi de ajutor să considerăm acest subiect sub trei aspecte:
1. Durere de spate ca patologie a coloanei clar definită, precum infecții vertebrale, tumori, Spondilita Anchilozantă, poliartrită reumatoidă, boala Paget, boală neurologică primară (ex Scleroză Multiplă), fracturi vertebrale în osteoporoză, cifoza senilă, spondilolistezis, maladia Scheuermann, osteoartrită.
2. Durerea de spate asociată cu durerea de rădăcină nervoasă, unde cele mai comune cauze sunt herniile de disc intervertebral și compresia pe rădăcina nervoasă în gaura de conjucare.
3. Durerea de spate cauzată de afectare mecanică a coloanei vertebrale (durere de spate mecanică), unde în majoritatea cazurilor nu este posibil să se descopere exact cauza cu un oarecare grad de acuratețe. Acestea sunt cele mai frecvente situații cauzatoare de dureri de spate, din această cauză au fost cunoscute sub diferite denumiri: lumbago, tensiune lombară etc.
În anamneză, examinând și investigând pacientul cu durere de spate, ar trebui excluse cauzele extraspinale și să încerăm să-l încadrăm în una din cele trei grupe de mai sus.
După aceea dacă este posibil, un diagnostic mult mai precis poate fi stabilit.
Lucruri importante în anamneză:
1. De notat că vârsta și ocupația pacientului pot fi relevante.
2. Se întreabă pacientul despre apariția durerii
a) Când au apărut simptomele?
b) Apariția durerii a fost lentă și insidioasă, rapidă sau bruscă? Apariția bruscă este sugerată puternic de factorii mecanici.
c) Au fost antecedente ale apariției durerii, de exemplu: o întoarcere bruscă, o tensiune, un strănut în timp ce pacientul era în flexie? ( acestea sunt cele mai obișnuite antecedente în cazul herniilor de disc).
3. Se întreabă despre orice antecedent legat direct de durerea de spate:
a) Au fost în antecedente crize similare?
b) A avut în trecut probleme cu coloana vertebrală?
4. Se întreabă despre locul și natura durerii:
a) Unde este situată durerea? Este bine localizată sau difuză?
b) Durerea este prezentă în permanență sau dispare uneori? Cea intermitentă sugerează cauze mecanice.
c) Sunt factori care agravează sau ameliorează durerea? De reținut că, în cazul durerilor de cauză mecanică aplecatul sau mișcările bruște pot intensifica durerea iar când se întinde pe o suprafață dură sau aplică căldură local sau chiar în stând, durerea poate scădea în intensitate. În cazul durerilor de spate asociate cu o patologie vertebrală (în special în caz de tumori, infecții, boli inflamatorii), pacientul nu-și poate găsi o poziție de relaxare; dureri nocturne constante (distinctive de cele de scurtă durată, atunci când se întoarce în pat) sunt caracteristice.
5. Se întreabă despre iradierea durerii:
a) Iradiază în picior?
b) Dacă da, cât de departe ajunge durerea și care este zona implicată? (De reținut este că cele mai frecvente rădăcini afectate ale nervului sciatic, L4, L5, S1, au dermatoamele de la genunchi în jos).
c) Cum este durerea?
d) Sunt și parestezii?
De reținut! Durerile care iradiază în membrele inferioare nu sunt numai din cauza implicării rădăcinilor nervoase; se pare că iritarea fațetelor articulare, ligamentelor și mușchilor pot produce dureri surde, dureri în fesă și în partea posterioară a coapsei. În contrast, durerea apărută din rădăcinile nervoase este de obicei ascuțită, ca o lovitură de cuțit și în plus, în cazul afectării frecvente a rădăcinilor L5, S1, este adesea întinsă de la genunchi până la gleznă sau chiar picior. În situația în care sunt implicate una sau cel mult două rădăcini nervoase, întreg membrul nu poate fi afectat; în schimb, zona de perturbare senzorială poate corespunde cu dermatoamele; și de notat, unde parestezia coincide cu același teritoriu afectat.
6. Se întreabă despre afectarea motorie:
a) Pacientul a simțit vreo slăbiciune în membrele inferioare sau hipotonie sau fasciculații musculare.
b) A fost vreo perturbare a mersului sau balansului, orice tendință de scăpare a picioarelor, orice stepare sau scăpare a piciorului.
7. Să se facă investigații în următoarele zone:
a) Au fost indispoziții, febră sau alte articulații implicate?
b) Au fost scăderi în greutate?
c) A avut pacientul probleme gastrointestinale sau balonări?
d) A avut pacientul orice fel de simptome genito-urinare în special retenție sau incontinență?
e) A avut pacientul dificultăți în respirație?
f) A avut pacientul simptome care să sugereze afectări neurologice?
Un răspuns pozitiv la oricare dintre aceste întrebări, în general duc la necesitatea de investigații amănunțite. Posibilitatea unei tumori primare invazive sau unei leziuni metastazice trebuie avută în vedere: examinarea abdomenului și a locurilor unde pot apărea de obicei tumori.
Coloana vertebrală va fi examinată clinic; dacă simptomele rămân neschimbate după o perioadă de două săptămâni, examinarea radiologică și estimarea VSH-ului vor fi efectuate. La stadiu acesta orice patologie vertebrală bine definită va fi precizată în cadrul diagnosticului diferențial (cum ar fi: spondilolistezisul, S.A., osteite ale vertebrelor, etc.). În condițiile în care acestea au fost eliminate, întrebarea dacă simptomele resimțite sugerează o hernie de disc ar trebui luate în considerare. Anamneza, semnele clinice și radiografiile coloanei ar trebui să coincidă înainte de a stabili un diagnostic. Prin procesul de eliminare, dacă nu a fost stabilit un diagnostic, este posibil ca pacientul să aibă dureri de spate de tip mecanic; de reținut că atât istoricul cât și semnele clinice ar trebui să dovedească acest lucru. Dacă nu, o supraveghere mai atentă și efectuarea altor investigații vor fi indicate.

2 Comments

  • Scapa de durerile lombare –

    27.01.2015 at 13:11 Răspunde

    […] Aproximativ 40% dintre persoane sunt afectate la un moment dat pe parcursul vieții. Durerea lombară poate fi clasificată în funcție de durată în acută (durerea durează mai puțin de 6 […]

  • Scapa de durerile lombare - Kineto Iasi

    27.01.2015 at 09:18 Răspunde

    […] Aproximativ 40% dintre persoane sunt afectate la un moment dat pe parcursul vieții. Durerea lombară poate fi clasificată în funcție de durată în acută (durerea durează mai puțin de 6 […]

Post a Comment