Get Social With Us

Contractura Dupuytren

Contractura DupuytrenContractura Dupuytren

Este o afectiune fibroproliferativă, frecventă, invalidantă, care intereseaza mâna. Pacienţii vârstnici sunt afectați în special, determinând contractura progresivă a degetelor în flexie.
În această afecțiune întâlnim îngroșare nodulară și o contractură a fasciei palmare. Palma este afectată în primul rând, urmând apoi degetele.
Degetul inelar este cel mai frecvent implicat, urmat de auricular și medius.
Indicele și chiar policele poate fi afectat. În unele cazuri, există îngroșarea fasciei plantare. Flexia progresivă a degetelor afectate interferează cu funcția mâinii și poate fi atât de severă încât unghiile pătrund în palmă.
Se întâlnește mai ales la bărbații cu vârsta de peste 40 de ani. Există o predispoziție genetică definită în 60-70% din cazuri, iar în unele cazuri poate exista o asociere cu epilepsie, diabet zaharat sau ciroză alcoolică.
Există o distribuție geografică distinctă: este rară în Africa, India și China. Sub vârsta de 40 de ani, și în ambele sexe, debutul acesteia poate fi precipitat de traumatisme. În aceste condiții, aceasta poate avansa cu un curs deosebit de rapid.
Când degetele sunt afectate, tratamentul chirurgical este de obicei recomandat, dar acest lucru poate fi complicat de un număr de factori.Dacă degetele au fost într-o poziție flectată pentru o lungă perioadă de timp, modificări secundare ale articulațiilor interfalangiene pot împiedica extinderea degetului chiar și după ce acest lucru a fost eliminat. În cazul degetului mic, amputarea în aceste circumstanțe, poate fi cea mai bună cale de tratament.
Tecile nervoase digitale se pot amesteca cu fascia astfel încât disecția este întârziată și dificilă; pielea poate necesita z-plastii sau alte proceduri de plastie; vârsta pacienților și starea generală de sănătate pot fi factori adverși. În cele mai multe cazuri se recomandă excizia largă a fasciei afectate. Atunci când acest lucru nu este posibil, îmbunătățirea funcției, are de multe ori o durată de câțiva ani.

No Comments

Post a Comment